fbpx

Ympäristön tila on meille tärkeä asia, onhan tila ja läheinen Leivonvesi myös oma päivittäinen elinympäristömme. Pohjosahon pelloilta Rautalammin reitin vesistöön valuvien ravinteiden vähentämiseksi rakensimme tilan peltojen alapuolelle kosteikon.

Kosteikon suunnittelu alkoi kevätkesällä 2011 maastotutkimuksilla. Konetyöt kosteikon rakentamiseksi tehtiin kevättalvella 2012.

Kosteikko perustettiin pääosin kaivamalla. Kosteikkoon muotoiltiin selkeitä avovesialueita  ja kaivumaista muotoiltiin kannaksia pieneläinten suojapaikoiksi. Peltojen reunoissa sijaitsevat vesialtaat syvennettiin ja laajennettin kiintoainesta kerääviksi lietetaskuiksi.

Kosteikon vesialueen pellonpuoleiselle reunalle rakennettiin 5–50 metrin levyinen suojakaista, joille perustettiin pysyvä nurmi. Leveimmän suojakaistan päähän perustettiin lisäksi riistapelto. Metsän puolella suojakaistat tehtiin 10 metriä leveiksi ja risukko poistettiin siten, että pienpedoille ei jäänyt lintujen väijymispaikoja.

Lue lisää 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: